Jorddyr i haven og deres anvendelighed

 

Under jorden i din have er en skjult verden fuld af liv. Usynligt liv, såsom bakterier og svampe. Men også jorddyr, som man kan observere, hvis man leder efter dem. Vidste du, at planterne i din have ikke kan undvære disse dyr? Tid til en introduktion til de nyttige jorddyr i din have.

Jorden i din have er sprængfyldt med liv. Skovlus lever i det øverste lag under døde blade. De spiser planterester. Ørestviste lever også i bladkuldet. Om natten jager de efter bladlus og andre insekter. Tusindbenede og springhaler er lidt dybere i jorden og ses ikke ofte. Regnorme lever dybere nede i jorden, men de dukker også jævnligt op over jorden.

Nytten af ​​jorddyr
Alt, hvad der bor i din have, er forbundet med hinanden. Planterne og græsplænen i din have kan ikke engang vokse uden at samarbejde med andre levende ting. Insekter sørger for bestøvning, så blomster befrugtes og danner frø. Bakterierne og svampene i jorden sørger for, at planten kan optage vand og næringsstoffer fra jorden. Til gengæld giver planten mad. Og jorddyr? De er nyttige i haven på tre måder.

For det første giver jorddyr luft og fugt i jorden. Regnorme er især kendt for dette. De laver tunneller i jorden og sikrer derfor en luftig, fugtig jord.

En anden anvendelse af jorddyr er, at de gør jorden frugtbar. De spiser planterester og fordøjer det. Afføringen af ​​regnorme og skovlus er igen velegnet til planterne at optage. Med meget jordliv har du derfor brug for meget mindre kompost og gødning i din have; bunddyrene laver dette til dig.

Den tredje nyttige ting ved jorddyr er, at de opretholder en naturlig balance i din have. Skadedyr som nematoder, bladlus og svampesygdomme kan påvirke planterne i din have. I en have med meget jordliv er chancen meget mindre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *