Hold høns i din have

Har du nogensinde overvejet at holde høns i din have? Høns er behagelige dyr at holde, og de er nyttige, fordi de giver æg, fremragende gødning og de renser affald og skadedyr. Da de fleste af os ikke bor på en gård, er der et par ting at tænke over og forberede sig på.

Holder høns til mumier
Man behøver ikke være landmand for at holde høns. Alligevel er det ghooo ikke at handle impulsivt og at forberede sig godt. Det er ikke svært at holde høns, men det er vigtigt at holde stierne og foderområderne rene og kræver daglig opmærksomhed. Ligesom ved køb af kæledyr er det derfor godt på forhånd at overveje, om du har lyst til arbejdet. Der er endda hønseholdskurser for begyndere i haven, men en bog eller internettet giver også masser af information.

At holde høns i gården betyder kun at holde hunner. Hanerne larmer desværre for meget til at have i din baghave. Høns er bogstaveligt talt ikke kæledyr, men du kan binde dig til dem. Køb unge høns og tæmme dem. En tamkylling kan gribes og klappes og kommer til dig, når du kalder den.

Der er tre hovedting at huske på:

– at huse hønsene, gården, hvor de sover trygt

– stedet, hvor de kan fouragere

– hold katte ude, der strejfer i nabolaget

Boliger
Der er to muligheder: du åbner din have for hønsene og bygger et nathus eller du laver et større løb for dine høns. Regn med mindst 2 kvadratmeter løb per kylling.

Der er færdiglavede hønsegårde til salg, eller du kan bygge dem. Vi har allerede skrevet en artikel om at lave dit eget hønsehus, sørg for at tjekke det ud. Når du køber, skal du huske på, at du nemt kan få adgang til det. Coop skal gøres rent hver uge, og du vil også gerne kunne samle æggene.

Hygiejne er vigtigt hos kyllinger af to grunde. For det første ønsker du ikke at genere dine naboer eller dig selv med en stærk ammoniaklugt. For det andet vil du ikke have sygdom i din kylling. Rødmide er meget irriterende og kommer nogle gange fra et dårligt loft. Bekæmp ikke rødmide med gift, men køb diatoméjord. Det er knust sten fra meget skarpe fossile havdyr. ‘Nålene’ i disse støvede ting dræber den røde mide naturligt.

Læg gamle aviser i pennen, hvor de sover. Høns kan godt lide at lave reder, så læg halm eller savsmuld til det. Brug også en spartel og børste og fejeskuffe til at rengøre hegnsloftet ugentligt. Ekskrementer er meget god gødning, spred dem i din border eller på kompostbunken. Rengør huset hver anden måned med grønsæbe og vand.

fritgående sted
Høns søger efter dyr og spiser planter. En græsplæne er ideel. Hvis du lader hønsene gå i haven, skal du huske på, at de vil hakke i planter, støve i jorden og grave. Det er fint i større border, som er flere år gamle. Drys et lag grus rundt om buske, de skal holde sig fra. Når du placerer nye planter, skal du placere en kyllingetrådskurv over dem.

Med en meget lille kant eller en ny anlagt have er det bedre at holde hønsene væk. Hvis du lader dine høns gå frit i haven, så sørg for, at der er høj adskillelse hos naboerne. Høns kan ikke flyve, men de kan flagre op og flygte gennem en busk eller et træ. Det er derfor bedst at lave en koop af trådnet i baghaven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *