Planter der kan tåle tørke

 

Om sommeren kan temperaturerne stige betragteligt i din have, især når solen skinner og haven ligger i et kvarter med ringe påvirkning fra vind. Planter, der kan tåle sol og tørke, er derfor et smart valg.

At se naturen
I naturen skal mange planter tilpasse sig tørken. For eksempel fordi der er lidt nedbør. Sådan er det på prærier og pampas, hvor kun græsser og urter overlever, der kan modstå tørke. Eller fordi jorden er sandet og holder lidt på fugten, som i klitterne. I ørkenen har planterne lidt fugt og lever på stenet eller sandet jord.

græsser har deres egen naturlige skønhed
Hvordan tilpasser planten sig? Sukkulenter opbevarer vand i bladene, som er kødfulde i form. For eksempel Celestial Key (Sedum ). Planter beskytter sig mod vind og sol med dunhår. Dette ligner et gråt skær. Æseløre (Stachys) har smukke grågrønne stængler og blade, og salvie er også yndefuldt behåret. Græsser har modificerede rødder. For eksempel er prærieplanten ‘lille blåstængel’ (Schizachyrium scoparium) tørkebestandig og et smukt prydgræs.

Avlerne bruger de vilde, modificerede planter som grundlag for de stauder, der kan vokse i vores have. Men du kan også vælge buske, bunddække, klatreplanter og blomster, der tåler tørke.

Buske der kan tåle sol og tørke
Trompetblomsten (Campsis radicans) er en smuk busk, der kan tåle sol og tørke. Den har tropisk udseende, store trompetformede røde blomster. Denne busk kan godt lide at klatre op på en væg på et varmt sted. En sydvendt byhave er ideel.

Cistusrosen Cistus x pulverulentus ‘Sunset’ er en langblomstrende busk, der holder sig grøn om vinteren. Blomsterne er lyserøde. Der er også cistusroser, der er mere kompakte med hvide blomster.

Cistus rose
En anden sprudlende busk er engletrompeten (Brugmansia suaveolens). Dette er en kompakt plante med hængende trompetformede blomster. Blomsterne afgiver en vidunderlig duft. Planten er også velegnet som terrasseplante i potte.

Foretrækker du en hjemmehørende art? Budleja davidii, sommerfuglebusken, trives i tørre områder. Sommerfuglebusken tiltrækker mange sommerfugle og andre insekter og er også smuk med sine lilla panikformede blomster. Denne busk er ret følsom over for frost.

Kattenip, Nepeta Faassenii, er frostbestandig og også god for bierne i din have. Denne busk vokser til en højde på omkring 50 cm og er en smuk kantfyldende plante. Den behøver lidt pleje og med sine blå blomster giver den din border et smukt naturligt udseende i lang tid.

Haveplanter til tørre og solrige steder
En kendt og elsket plante, der godt tåler tørke, er lavendel. Med oprindelse i det sydlige Frankrig holdes mange planter i Holland for våde. Placer planten på sandjord eller i en potte og giv den hellere for lidt end for meget vand.

Hakkeblomst er en smuk haveplante, der tåler tørke, ligesom Kroget blomst (Iberis sempervirens). Kardon ligner artiskok med store tidsellignende blomster. Denne plante er grov og har brug for meget plads, noget for entusiasten. Iriser kommer i blå og gule nuancer. De kan tåle varme og har også prangende blomster. Med de lange sværdformede blade og lange blomsterstængler har de brug for meget plads. Kombiner med et bunddække, der kan modstå tørke, såsom Heiligenbloem (Santolina).

Leave a Reply

Your email address will not be published.